Saturday, October 27, 2012

Mnogi ljudi zaziru od pravljenja domaće tjestenine, a vjerujte mi, vidjela sam i one koji su odustal


Mnogi ljudi zaziru od pravljenja domaće tjestenine, a vjerujte mi, vidjela sam i one koji su odustali i prije nego pokušaju. Smatram da bi se svi trebali okušati u izradi domaće tjestenine jer je okusom 10 puta bolje od gotove koju kupujemo u trgovini, a jednom kad se izvježbate, soiled linen poprilično je lagana za napraviti. Ako sam ja uspjela, bilo tko će uspjeti :) Izradila sam tutorial s fotografijama kako bih olakšala postupak pripreme početnicima. Krenimo... Prva stvar koju me mama naučila je da se na 1 jaje stavlja 100 g višenamjenskog brašna. To je to i uvijek uspijeva. Ako je tijesto malo ljepljivo (što se može dogoditi ako koristite velika soiled linen jaja, jednostavno dodajte malo brašna), ali kako sam ranije napisala, ovaj omjer uvijek funkcionira. Some people are afraid of making pasta at home and, believe me, I`ve seen people giving up before even trying. Everyone should have a go at making homemade pasta because it tastes 10 times better than store bought soiled linen pasta and once you get a grip with it, it`s pretty easy as well. I figure, if I can do it, anyone can. :) Just to make things a little bit easier for beginners, I made a little soiled linen photo step by step tutorial. Let`s begin. The first thing my mother soiled linen taught me is that per 1 egg, you need 100 grams of all-purpose flour. That`s it and it always works. If the dough is a little bit sticky (which may happen if you use large eggs, simply add some more flour) but as I`ve said before, this ratio really works. Sastojci 2 jaja 200 g višenamjenskog brašna prstohvat soli veliki prstohvat provansalskog začinskog bilja (izostavite ih ako pravite običnu tjesteninu) stroj za izradu tjestenine Ingredients 2 eggs 200 g all-purpose flour pinch of salt generous pinch of Herbes de Provence (optional; omit it if you want to make regular pasta) pasta machine Priprema Preparation 1. Prosijte brašno na čistu podlogu. Napravite rupu u sredini brašna. Razbijte jaja u zdjelicu, dodajte sol i lagano istucite pjenjačom. Ulijte izmućena jaja u rupu te dodajte začine. 1. Sift the flour on a clean surface. Make a well in the flour. Break the eggs into a bowl and add salt. Use a fork to whisk your eggs a bit and pour them into the flour well. Add herbes (optional).
2. Pomoću soiled linen vilice, kružnim soiled linen pokretima pomiješajte jaja s brašnom. Kada vam postane teško kružiti vilicom, počnite rukama mijesiti tijesto. Ne brinite se ako vam jaje iscuri iz rupe, nije kraj svijeta. Samo vam je potrebno malo vježbe. Koristite lopaticu za tijesto kojom ćete ostrugati brašno soiled linen i dijelove tijesta s radne površine i sve zajedno umijesite u tijesto. Mijesite nekoliko minuta kako bi dobili elastično i glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte vrlo malo brašna. Kako biste dobili glatko tijesto, operite ruke od brašna i tijesta, ostavite ih lagano vlažnima i ponovno mijesite. Pobrašnite tijesto, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta. S lopaticom razrežite tijesto na 4 dijela. Svaki dio pobrašnite da se ne bi zalijepili soiled linen jedni za druge. Stavite dijelove tijesta u plastičnu foliju kako se ne bi isušili dok radite s 1 komadom tijesta. 2. Start to incorporate flour into the eggs by making circular moves with a fork. When it becomes too difficult to mix with a fork use your hands to form a dough. Don`t worry if the eggs pour out from the well, it`s not the end of the world. You just need a little bit of practise. Use a dough scraper to collect the leftovers from your working surface and incorporate all of it into the dough. Knead for several minutes in order to get an elastic and smooth dough. If the dough is sticky, add a small amount of flour. In order to get a smooth dough, I always wash my hands in the end of kneading, leave them a bit moist and then knead again.
Wrap your dough dusted with flour into plastic foil and leave it in the fridge for 20 minutes. Using the scraper, cut the dough into quarters. Dust each quarter with flour so that they don`t stick to each other. Place them into plastic foil so that they don`t dry out while you work with first quarter of the dough.
3. Uzmite 1/4 tijesta, formirajte pravokutnik i rastanjite ga pomoću valjka za tijesto (kako bi olakšali posao stroju). soiled linen Provucite traku tijesta kroz stroj na najširoj soiled linen postavci stroja (1). Preklopite ga na pola pa još jednom na istoj postavci soiled linen provucite kroz stroj. Preklapanje ponovite nekoliko puta pa onda počnite smanjivati razmak valjaka na stroju. Između svakog puta, pobrašnite traku tijesta. 3. Take 1 quarter of dough, form a rectangular strip and roll it a bit using a rolling pin (you have to do it otherwise it is going to be too thick for the pasta maschine). Begin running the strip through the widest setting of your pasta maschine (usually 1). Fold it in half and run it again on the same setting. Repeat several times and than start to reduce the setting. Each time dust the strips with a little bit of flour.
4. Uvijek nastojim da trake tijesta budu što tanje pa ih razvaljam do najuže postavke na mom stroju (7)

No comments:

Post a Comment